Mazurek bakaliowy

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Mazurek bakaliowy

Zachwyca bogactwem bakalii i rozpływającym się w ustach, delikatnym kruchym ciastem. Zniknie z talerza w kilka chwil!

Składniki:

Mazurek bakaliowy

Ciasto

  • 25 dag mąki
  • 12,5 dag masła
  • jajko
  • 7 dag cukru pudru
  • łyżeczka cukru wanilinowego

Masa bakaliowa

  • 3 szklanki bakalii (migdały, rodzynki, pomarańczowa skórka, kandyzowane owoce itp.)
  • łyżka miodu
  • łyżka cukru
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Mazurek bakaliowy
1. Wszystkie składniki ciasta włóż do miski i wymieszaj mikserem. Następnie przełóż na stół i szybko zagnieć. Ciasto rozwałkuj i wylep nim okrągłą formę o średnicy 27 cm. Nakłuj widelcem i odłóż do lodówki.

2. W tym czasie przygotuj bakalie, przebierz je dokładnie i jeśli trzeba, namocz i posiekaj. Jajka roztrzep z miodem i cukrem, dodaj bakalie.

3. Na schłodzone ciasto wyłóż masę bakaliową. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. C i piecz ok. 25-30 minut .

4. Jeśli ciasto zbyt się rumieni, pod koniec pieczenia przykryj je folią aluminiową. Przed podaniem udekoruj migdałami i suszonymi morelami.