Mazurek herbaciany

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Mazurek herbaciany

Z suszonymi morelami, rodzynkami i orzechami laskowymi. Udekorowany orzechami w kolorowej glazurze.

Składniki:

Mazurek herbaciany

 

  • 25 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 10 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • 20 dag rodzynek
  • 20 dag suszonych moreli
  • saszetka herbaty
  • 20 dag orzechów laskowych
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Lukier

  • szklanka cukru pudru
  • 2–3 łyżki wody
  • szczypta czerwonego barwnika spożywczego
  • orzechy w kolorowej glazurze

Sposób przygotowania:

Mazurek herbaciany

Krojenie i moczenie owoców

Mazurek herbaciany

1. Morele sparz wrzątkiem, umyj i wysusz, pokrój w paski. Orzechy posiekaj. Herbatę zaparz w szklance wody. Zalej nią morele i rodzynki, mocz je mniej więcej pół godziny.

Przygotowanie ciasta

Mazurek herbaciany

2. Margarynę utrzyj z cukrem na puch, dodaj do niej żółtka (po jednym ), sól, mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia, szybko wymieszaj – powstanie z tego sypka masa.

Dodanie owoców i orzechów do ciasta

Mazurek herbaciany

3. Do ciasta dodawaj partiami namoczone morele oraz rodzynki, cały czas mieszając łyżką. Na koniec wsyp orzechy i wymieszaj. Następnie prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Pieczenie, dekorowanie

Mazurek herbaciany

4. Przełóż ciasto na blachę i piecz ok. 30 minut w temp. 180 st. C. Gdy ciasto ostygnie, udekoruj je: zrób z lukru przygotowanego z cukru pudru, wody oraz barwnika ozdobną kratkę, ułóż orzeszki.