jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1851]

Mazurek krówkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mazurek to obowiązkowe ciasto na Wielkanocnym stole. Co roku staram się, by swoim smakiem i wyglądem zaimponował gościom i domownikom:). Jego krówkową odsłonę polecam w 100%.

Mazurek krówkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek krówkowy

CIASTO:

  • 25 dag mąki tortowej,
  • 10 dag mąki krupczatki,
  • 80 gram cukru pudru,
  • 20 dag masła,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtko,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKOŃCZENIE

  • 500 gram cukierków KRÓWKI (jak najbardziej miękkie),
  • 2 łyżki śmietanki 30%,
  • ok 5 dag masła,
  • laskowe orzeszki do dekoracji,
  • płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mazurek krówkowy

ETAP 1

Mazurek krówkowy
Na stolnicy umieszczamy składniki ciasta

CIASTO:

Mąki przesiewamy na stolnicę, wykonując z niej kopczyk. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta.

ETAP 2

Mazurek krówkowy
Zagniatamy jednolite ciasto

Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy w dłoniach.

ETAP 3

Mazurek krówkowy
Ciastem wykładamy przygotowana prostokątną tortownice

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 - 0,7 cm. Wycinamy z niego format tortownicy i wykładamy nim jej dno. W resztek ciasta formujemy dwa wałeczki, które zaplatamy ze sobą.

Z wykonanej przeplatanki wykonujemy ozdobny brzeg mazurka. Dodatkowo dno ciasta nakłuwamy widelcem.

Tak przygotowane ciasto pieczemy około 25- 30 minut w 180˚C do zrumienienia.

ETAP 4

Mazurek krówkowy
Po upieczeniu ciasto studzimy

Upieczone ciasto studzimy.

ETAP 5

Mazurek krówkowy
Gotową płynna maśe wylewamy na ciasto kruche

WYKOŃCZENIE:

Odpakowane z papierków cukierki kroimy na mniejsze części. W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy cukierki i śmietankę. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej, płynnej masy krówkowej.

Jeszcze ciepłą masę wylewamy na kruche ciasto. Po jej równym rozprowadzeniu, na wierchu mazurka wykonujemy kwiatuszki z orzechów laskowych i płatków migdałowych.

Całość pozostawiamy do zastygnięcia masy.

Gotowe.