Mazurek makaronikowy

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Mazurek makaronikowy

Z wyjątkowo pysznym, bezowo-migdałowym wierzchem, powidłami śliwkowymi i bakaliami. Wypróbuj go koniecznie!

Składniki:

Mazurek makaronikowy

Ciasto

  • 1 i 1/2 szklanki mąki (250 g)
  • 1/2 szklanki cukru (125 g)
  • 3/5 kostki margaryny (150 g)
  • 2 żółtka

Wierzch

Dodatkowo

  • powidła śliwkowe
  • bakalie do dekoracji
  • cukrowe jajeczka

Sposób przygotowania:

Mazurek makaronikowy
1. Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i wymieszaj mikserem.

2. Wyłóż masę na stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

3. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia.

4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim spód formy. Na brzegach zrób rant z ciasta. Nakłuj widelcem.

5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut w temp. 200 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj powidłami.

6. Schłodzone białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie wymieszaj ze zmielonymi migdałami i mąką ziemniaczaną.

7. Masę bezową przełóż do szprycy i wyciśnij z niej na ciasto kratkę.

8. Znów wstaw do pieca i piecz ok. 15 minut w temp. 180 st. C.

9. Wystudzonego mazurka udekoruj bakaliami i cukrowymi jajeczkami.