Mazurek malinowy

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Mazurek malinowy

Smakowity i prosty do przygotowania. Na kruchym spodzie z dodatkiem kakao, z konfiturą malinową, udekorowany bakaliami. Po prostu pycha!

Składniki:

Mazurek malinowy

Ciasto

  • 12,5 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżki jasnego kakao
  • 10 dag cukru pudru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • jajko

Wierzch

  • słoiczek konfitury malinowej (250 ml)
  • bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mazurek malinowy
1. Jajko wybij do miseczki. Odrobinę białka odłóż na potem. Na stolnicy posiekaj dobrze schłodzone masło z mąką, kakao, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i jajkiem. Następnie zagnieć kruche ciasto.

2. Owiń w folię i włóż do lodówki na 2-3 godziny.

3. Ciasto rozwałkuj na cieniutki placek i wytnij z niego prostokąt o wymiarach 20 na 25 cm. Ciastem wylep formę o podobnych wymiarach. Brzegi ciasta posmaruj pozostałym białkiem.

4. Z reszty ciasta zrób kuleczki i ułóż je na brzegach blatu. Nakłuj ciasto widelcem i piecz ok. 10 minut w temp. 180 st. C.

5. Na podpieczone ciasto wyłóż konfiturę i migdały. Piecz jeszcze ok. 20 minut. Udekoruj kandyzowanymi wisienkami.