Mazurek malinowy

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Mazurek malinowy

Na wybornym cieście z mielonymi migdałami, z brzegami obłożonymi wybornym kremem waniliowym na bazie masła.

Składniki:

Mazurek malinowy

Ciasto

Obrzeże

Wierzch

  • pół torebki galaretki malinowej lub truskawkowej
  • 150 ml gorącej wody
  • 1,5 szklanki mrożonych malin

Sposób przygotowania:

Mazurek malinowy
1. Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić. Rozwałkować na 5–7 mm, wyłożyć nim spód blachy. Upiec na rumiano (200°C), wystudzić.

2. Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilinowym, połączyć z żółtkiem. Zmiksować z przesianą mąką.

3. Masę przełożyć do szprycki. Na obrzeżach podpieczonego ciasta wycisnąć różyczki. Całość piec ok. 10 min w 180°C, przestudzić.

4. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Maliny przetrzeć, połączyć z galaretką. Tężejącą masę wylać na wierzch mazurka, zastudzić.