Mazurek pomarańczowy

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Mazurek pomarańczowy

Bez pieczenia, na gotowych waflach. Słodki, ale nie za bardzo, z przyjemną cytrusową nutką. Postaw go na swoim świątecznym stole!

Składniki:

Mazurek pomarańczowy

 

Sposób przygotowania:

Mazurek pomarańczowy
1. Pomarańcze wyszorować, sparzyć, pokroić w plastry, a potem na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, zasypać połową cukru, dodać sok z cytryny. Dusić ok. 25 minut, co jakiś czas mieszając.

2. Pomarańcze zmiksować, wsypać pozostały cukier, dusić jeszcze 10 min. Dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Masę wystudzić.

3. Każdy wafel przekroić na pół. Pierwszy posmarować masą pomarańczową, przykryć drugim, posmarować masą pomarańczową, przykryć 3 waflem, posmarować dżemem, przykryć ostatnim waflem.

4. Całość zawinąć w papier do wypieków i docisnąć deseczką. Brzegi mazurka wyrównać. Wierzch posmarować pozostałą, podgrzaną masą pomarańczową. Udekorować.