Mazurek z białą czekoladą i żurawinami

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Mazurek z białą czekoladą i żurawinami

Przekładany pysznym kremem z kremówki i białej czekolady, z dodatkiem cierpkiej kandyzowanej żurawiny. Palce lizać!

Składniki:

Mazurek z białą czekoladą i żurawinami

Ciasto

Masa

  • szklanka kremówki 36 proc.
  • tabliczka białej czekolady
  • 4 łyżki kandyzowanej żurawiny
  • 4 łyżki dżemu lub konfitury żurawinowej
  • 4 łyżki posiekanych obranych migdałów
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • kilka kropli esencji waniliowej

Sposób przygotowania:

Mazurek z białą czekoladą i żurawinami
1. Przesianą mąkę posiekać z masłem pokrojonym w płatki, rozkruszyć w palcach. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto. Schładzać 30 minut w lodówce.

2. Ciasto rozwałkować na dwa cienkie placki. Ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem, ponakłuwać widelcem. Upiec na rumiano w 200°C, ostudzić.

3. Kremówkę zagotować, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszając roztopić. Dodać żurawinę, dżem, migdały, migdały w płatkach i wanilię. Ciepłą masą przełożyć placki, udekorować nią też wierzch mazurka. Zastudzić.