Mazurek z kajmakiem

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Mazurek z kajmakiem

Udekorowany listkami z kruchego ciasta i kolorową posypką. Z pomocą gotowej masy kajmakowej zrobisz go w mgnieniu oka.

Składniki:

Mazurek z kajmakiem

Ciasto

Dodatkowo

  • puszka gotowej masy kajmakowej
  • kolorowe posypki
  • orzechy, migdały, kandyzowana wiśnia do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mazurek z kajmakiem

Przygotowanie ciasta

Mazurek z kajmakiem
Mazurek z kajmakiem

Wymieszaj mikserem mąkę, cukier, dobrze schłodzone masło, śmietanę i żółtko. Masę przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Wałkowanie, wylepianie formy

Mazurek z kajmakiem
Mazurek z kajmakiem

Foremkę do tarty posmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj i wylep nim foremkę. Pozostałe ciasto jeszcze raz rozwałkuj na papierze do pieczenia. Wytnij z ciasta małe listki.

Pieczenie, smarowanie kajmakiem

Mazurek z kajmakiem
Mazurek z kajmakiem

Ciasto i listki wstaw do nagrzanego do temp. 200 st. C piekarnika i piecz ok. 10 minut. Wystudź. Masę kajmakową wyjmij z puszki i rozsmaruj na cieście.

Dekorowanie

Mazurek z kajmakiem
Mazurek z kajmakiem

Na środku mazurka ułóż kwiat z listków i kandyzowanej wiśni. Całość udekoruj, według uznania, kolorowymi posypkami, orzechami i listkami z ciasta.