Mazurek z kremem

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Mazurek z kremem

Obłożony złotymi rodzynkami, z wybornym kremem kakaowym z odrobiną rumu. Na pewno wyróżni się na świątecznym stole.

Składniki:

Mazurek z kremem

Ciasto

  • 8 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • szczypta proszku do pieczenia

Krem

  • 15 dag masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki rumu
  • łyżka kakao
  • garść złotych rodzynek

Sposób przygotowania:

Mazurek z kremem
1. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i razem wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm.

2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piecz ok. 25 minut. Wystudź.

3. Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładki krem i posmaruj nim powierzchnię ciasta. Do reszty kremu dodaj kakao, rum i utrzyj.

4. Krem kakaowy przełóż do szprycy i wyciśnij na cieście ozdobny rant. Wierzch mazurka obłóż złotymi rodzynkami.