Mazurek z marcepanem

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Mazurek z marcepanem

Doskonały, klasyczny mazurek z gotową masą marcepanową. Kiedyś trudna do kupienia, teraz dostępna jest w supermarketach i dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych.

Składniki:

Mazurek z marcepanem

Ciasto

  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 żółtka

Wierzch

  • 20 dag masy marcepanowej
  • białko
  • 10 dag czekolady białej
  • 15 dag czekolady mlecznej
  • 3 łyżki kremówki
  • 10 dag migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

Mazurek z marcepanem
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na pół, rozwałkować na cienkie kwadraty. Ułożyć na blasze, ponakłuwać widelcem, upiec w 200°C na rumiano. Wystudzić.

2. Marcepan utrzeć z białkiem, przełożyć do szprycy i wycisnąć wokół jednego blatu. Odstawić na godzinę. Upiec na rumiano w 170°C.

3. Czekoladę mleczną roztopić na parze ze śmietaną, połączyć z migdałami. Masą przełożyć blaty.

4. Czekoladę białą rozpuścić na parze, polać nią wierzch mazurka.