Mazurek ze słonym karmelem

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Mazurek ze słonym karmelem

Ten mazurek to połączenie tradycji z najnowszymi trendami w cukiernictwie. Słona nuta karmelu zachwyca i zadziwia. Skosztuj sama!

Składniki:

Mazurek ze słonym karmelem

Ciasto

Sos z bakaliami

Dekoracja

Sposób przygotowania:

Mazurek ze słonym karmelem
1. Na ciasto do miski przesiej mąkę, wymieszaj z orzechami i cukrem. Dodaj kawałki masła, rozetrzyj w placach z sypkimi składnikami. Zmiksuj, by powstały kawałki ciasta. Dodaj jajko, zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę. Kulę rozpłaszcz, zawiń w folię, włóż na 30 min do lodówki.

2. Ciasto włóż pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia. Rozwałkuj na placek nieco większy niż forma i razem z papierem przenieś do blaszki. Ciastem wyłóż spód formy, wokół zrób centymetrowy rant. Ponakłuwaj widelcem, wstaw na 15 min do lodówki. Piecz ok. 35 min w temp. 160 st. C (bez termoobiegu).

3. Na sos w rondelku zagotuj śmietankę, masło, miód i cukier. Od czasu do czasu mieszając, gotuj 10–13 min, aż sos zgęstnieje. Dodaj sól, rodzynki i posiekane orzechy włoskie, wymieszaj, wystudź. Wyłóż na ciasto, schłodź.

4. Polej stróżkami stopionej czekolady, posyp solą i migdałami w płatkach.