2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Meksykańska tortilla

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne chrupiące naleśniki i ostre bogate w warzywa nadzienie czegóż chcieć więcej? Szybko, smacznie i fit...

Meksykańska tortilla Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Meksykańska tortilla

 

 

  • Ketchup paprykowy-(u mnie domowej roboty) lub inny ostry
  • 100 g sera żółtego

 

 

  • folia aluminiowa do zawiniecia

Sposób przygotowania:

Meksykańska tortilla
Naleśnikowe ciasto: Jajka ubić na pianę z solą połączyć z mlekiem,mąką dokładnie zmiksować do gęstego ciasta wlać wodę gazowaną ,dokładnie zmiksować i odstawić ciasto na 20 minut. Patelnię ceramiczną rozgrzać wlewać ciasto i smażyć naleśniki-ja smażyłam bez użycia tłuszczu-na patelni ceramicznej nie ma takiej potrzeby.

Warzywny farsz:w rondelku rozpuścić masło dodać posiekaną cebulę oraz mrożoną mieszankę meksykańską dusić pod przykryciem 7 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski cukinię doprawić do smaku solą pieprzem i ostrą papryką dusić jeszcze 3-4 minuty aż cukinia lekko zmięknie.

Każdy naleśnik posmarować z jednej strony ostrym ketchupem paprykowym,rozłożyć warzywne nadzienie złożyć lub zrolować,końce owinąć w folię aluminiową posypać po wierzchu startym serem żółtym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180*c około 5 minut aż ser się lekko stopi.Podawać od razu po przyrządzeniu udekorować prze podaniem listkami natki pietruszki . Życzę smacznego!
Meksykańska tortilla
Na masełku dusimy warzywa do lekkiego farszu
Meksykańska tortilla
na patelni smażymy chrupiące naleśniki bez tłuszczu
Meksykańska tortilla
Każdy naleśnik smarujemy ketchupem paprykowym
Meksykańska tortilla
rozkładamy nadzienie posypujemy serem zawijamy w folię do połowy chwilę zapiekamy