madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Melon w cieście rumowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodki owoc usmażony w pysznym rumowym cieście . Słodki deser w sam raz na podwieczorek ale do południowej kawki też pasuje.

Melon w cieście rumowym

Składniki:

Melon w cieście rumowym

 

  • 1/2 melon miodowy
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 ml rumu
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Melon w cieście rumowym

ETAP 1:

Melon w cieście rumowym
Przygotowujemy ciasto rumowe poprzez zmiksowanie składników

Do miski wlewamy mleko i miksujemy je z rumem oraz cukrem pudrem, a następnie z mąką pszenną wcześniej przesianą i zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olejem rzepakowym.

Tak przygotowane ciasto odstawiamy aby odpoczęło.

ETAP 2:

Melon w cieście rumowym
Obranego melona miodowego kroimy na mniejsze kawałki

Owoc melona obieramy ze skórki i środka. Kroimy melona na mniejsze kawałki.

ETAP 3:

Melon w cieście rumowym
Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na rumiany kolor

Pokrojony owoc maczamy w przygotowanym cieście i smażymy z obu stron na rumiany kolor na rozgrzanym oleju.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Tagi:

melon owoce