Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Miękkie pierniczki kokosowo-jaglane w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 110
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kokosowo-piernikowy posmak jest po prostu niesamowity. Dodatkowo miękkie wnętrze ciastka, polewa czekoladowa i nic więcej chyba nie muszę pisać. Koniecznie spróbujcie tej zdrowszej, bezglutenowej wersji pierników.

Miękkie pierniczki kokosowo-jaglane w czekoladzie

Składniki:

Miękkie pierniczki kokosowo-jaglane w czekoladzie

Około 14 sztuk:

  • 100g pasty kokosowej
  • 100g płatków jaglanych
  • 50g cukru kokosowego (można użyć zwykłego lub ksylitolu)
  • 100g miodu
  • 100g mąki jaglanej
  • 50g wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao (płaska)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • około 80g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Miękkie pierniczki kokosowo-jaglane w czekoladzie

Masa:

Miękkie pierniczki kokosowo-jaglane w czekoladzie
Masa nie powinna przywierać i kleić się do dłoni.

Pastę kokosową roztopić na patelni i wymieszać z płatkami, cukrem oraz miodem.
Wszystko razem podgrzewać - aż cukier się rozpuści, a następnie całość przełożyć do miski.
Ciepłą masę połączyć dłonią z mąką, wiórkami, jajkiem, kakao, cynamonem, goździkami oraz proszkiem do pieczenia.

Formowanie:

Miękkie pierniczki kokosowo-jaglane w czekoladzie
Międzu piernikami na blasie powinny byc zachowane odstępy.

Z masy uformować kulki wielkością przypominając orzech włoski.
Każdą kuleczkę umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia z 3 cm odstępami.
(Ciastek nie należy spłaszczać!)

Pieczenie:

Miękkie pierniczki kokosowo-jaglane w czekoladzie

Pierniki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 18 minut w temperaturze 180 stopni.

Polewa:

Miękkie pierniczki kokosowo-jaglane w czekoladzie
Użyłam czekolady mlecznej, ale można dowolnej.

Posiekaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem.
Ciastka posmarować polewą i odłożyć do momentu jej zastygnięcia.