misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Mięsne kuleczki w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszne, bardzo aromatyczne mięsne kuleczki w sosie koperkowym. Doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.

Mięsne kuleczki w sosie koperkowym Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Mięsne kuleczki w sosie koperkowym

 

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 120 g cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duże jajko
  • przyprawy do smaku
  • bułka tarta do zagęszczenia masy ( ja dałam 3 łyżki)
  • 4-5 łyżek koperku - u mnie mrożony
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
  • 125 ml wody do rozrobienia mąki

Sposób przygotowania:

Mięsne kuleczki w sosie koperkowym
Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy, myjemy, osuszamy i kroimy w piórka ( ewentualną zieloną część wycinamy ). Następnie przesmażamy ją na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy stanie się złota zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

Do miski dajemy mięso mielone, przyprawy, drobno posiekany czosnek, jajko oraz przestudzoną cebulę. Mieszamy. Dodajemy bułkę tartę i ponownie mieszamy.

Z powstałej masy formujemy niewielkie kuleczki. Smażymy je na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony.

Usmażone mięso zalewamy wodą. Wody tyle by zakryła kulki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż połowa płynu odparuje. Gdy to nastąpi wyjmujemy mięsne kuleczki z garnka. Sos, który w nim został zagęszczamy rozprowadzoną w wodzie mąką. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut.

Następnie do garnka dajemy posiekany koperek i ponownie mieszamy. Gotujemy 2-3 minuty. Do powstałego sosu dodajemy wyjęte mięso oraz śmietanę. Ostrożnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Mięsne kuleczki w sosie koperkowym
Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy cebulę
Mięsne kuleczki w sosie koperkowym
Do miski dajemy mięso przyprawy cebulę oraz jajko
Mięsne kuleczki w sosie koperkowym
Do wymieszanej mięsnej masy dodajemy bułkę tartą
Mięsne kuleczki w sosie koperkowym
Z powstałej mięsnej masy formujemy niewielkie kuleczki
Mięsne kuleczki w sosie koperkowym
Kuleczki obsmażamy na niewielkiej ilości oleju
Mięsne kuleczki w sosie koperkowym
Obsmażone mięso zalewamy wodą
Mięsne kuleczki w sosie koperkowym
Do zagęszczonego sosu dodajemy posiekany koperek
Mięsne kuleczki w sosie koperkowym
Do sosu dodajemy mięso
Mięsne kuleczki w sosie koperkowym
Na koniec do sosu dodajemy śmietanę
Mięsne kuleczki w sosie koperkowym
Całość ostrożnie mieszamy