katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Mięso w galarecie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Miałam dość sporo mięsa z rosołu drobiowego i troszkę wieprzowego, dodałam do tego trochę rosołu i było mięsko w galarecie.

Mięso w galarecie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mięso w galarecie

 

  • mięso z rosołu ugotowane i obrane miseczka ok 1 litr
  • rosół ok 1 1/2 litra
  • cebula opalona 1/2 szt dużej
  • liść laurowy 1 szt
  • żelatyna 4-5 łyżeczek z górką
  • zalewa z papryki konserwowej do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso w galarecie
Do garnka wlewamy rosół i dodajemy liść laurowy i przygotowane mięsko oraz cebulę. Dodajemy drobno pokrojoną małą marchewkę i gotujemy 10- 15 min.

Odlewamy trochę gorącego rosołu i rozprowadzamy w nim żelatynę. Dodajemy do mięsa i mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Ja dodałam do smaku zalewy z papryki konserwowej która trochę zmieniła ten smak.

Gdy rosół z mięsem przestygnie wyjmujemy cebule, liść laurowy i przelewamy do przygotowanych pojemników. Odstawiamy do stężenia.
Mięso w galarecie
Ugotowane i obrane z kości mięso rozdrabniamy.
Mięso w galarecie
Przygotowane mięso wrzucamy do rosołu i gotujemy.
Mięso w galarecie
Doprawiony rosół z mięsem przelewamy do pojemników.
Mięso w galarecie
Pojemniki odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia i stężenia.
Mięso w galarecie
Zastygniętą galaretkę wyjmujemy z pojemników.