Miętowy sernik

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Miętowy sernik Więcej zdjęć (5)

Orzeźwiający, a jednocześnie delikatny - po prostu pyszny! Nie sposób mu się oprzeć - podany podczas spotkania towarzyskiego będzie hitem na Twoim stole!

Składniki:

Miętowy sernik

 

  • 12,5 dag biszkoptów
  • 10 dag ciemnej czekolady
  • 10 dag masła

Masa serowa

  • 40 dag serka twarogowego
  • 250 śmietanki kremówki
  • 15 dag cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny
  • 50 ml likieru miętowego
  • mały pęczek świeżej mięty

Dekoracja

  • czekoladki miętowe
  • świeża mięta

Sposób przygotowania:

Miętowy sernik
1. Masło rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami. Masę wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22 cm i lekko ugnieć.

2. Żelatynę namocz i odstaw, by napęczniała. Podgrzej razem z 50 ml śmietanki i rozpuść. Miętę zmiksuj z likierem. Łyżkę sera odłóż, resztę zmiksuj z cukrem pudrem i masą miętowo-likierową.

3. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj najpierw z rozpuszczoną żelatyną, a następnie z masą serową. Masę przełóż do tortownicy na kruchy spód i odstaw do lodówki, aby stężała.

4. Sernik wyjmij z formy, przełóż na paterę, boki obłóż miętowymi czekoladkami, smarując je cienko pozostałym serem. Całość posyp świeżymi listkami mięty, na wierzchu ułóż parę czekoladek.
Miętowy sernik
Na dno tortownicy wyłóż pokruszone herbatniki z czekoladą rozpuszczoną z masłem.
Miętowy sernik
Przygotowaną masę miętowo-likierową zmiksuj z cukrem pudrem.
Miętowy sernik
Przygotowaną masę przełóż na kruchy spód. Następnie odstaw do lodówki, aby stężała.
Miętowy sernik
Po wyjęciu z formy obłóż boki sernika czekoladkami, smarując je cienką warstwą pozostałego sera.