SUPERPRZEPIS

Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka

  • 12
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka Więcej zdjęć (20)

Pyszne, aromatyczne, a do tego niezwykle kruche ciasteczka jajeczka, przełożone marmoladą. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe jako dekoracja świątecznego stołu. Znikają w oka mgnieniu.

Składniki:

Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła lub margaryny
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 75 g cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu cytrynowego
  • 2 żółtka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Do przełożenia:
  • marmolada - ilość wg uznania

 

  • Lukier:
  • około 40 ml mleka
  • około 5-6 łyżek cukru pudru
  • kolorowe barwniki w proszku - niewielka ilość dowolnych kolorów

Sposób przygotowania:

Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Masło lub margarynę oraz cukier puder miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz ekstrakt cytrynowy. Gdy wszystkie składniki się połączą wsypujemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia, sól oraz zmielone migdały. Miksujemy do połączenia składników.

Powstałe ciasto przekładamy na blat i formujemy kulę. Następnie rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 st przez około 10-12 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek i trzeba go dostosować do ich grubości i wielkości.

Połowę upieczonych i ostudzonych ciasteczka dekorujemy kolorowymi lukrami i odstawiamy do zastygnięcia dekoracji. Na ciasteczka bez dekoracji nakładamy porcję marmolady i przykrywamy udekorowanym ciasteczkiem i lekko dociskamy.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Lukier:

Mleko z dodatkiem cukru pudru dokładnie ucieramy. Jeśli lukier będzie zbyt luźny dodajemy cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty odrobinę mleka. Gotowy lukier dzielimy na mniejsze porcje. Do każdej dajemy niewielką ilość barwnika w proszku. Całość dokładnie mieszamy. Gotowymi lukrami dekorujemy ciasteczka.
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukier puder
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Do utartych składników dodajemy po jednym żółtku
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Do ucieranych składników dodajemy ekstrakt cytrynowy
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól oraz zmielone migdały
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Miksujemy do połączenia składników
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Z ciasta formujemy kulę
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Wykrawamy ciasteczka
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonaj papierem do pieczenia
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st około 10-12 minut
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Przygotowujemy kolorowe lukry
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Połowę ciasteczek dekorujemy kolorowymi lukrami
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Na ciasteczko bez dekoracji dajemy porcję marmolady
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Na ciasteczko z marmoladą nakładamy ciasteczko z dekoracją - lekko dociskamy.
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Pyszne kruche migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Ciasteczka są doskonałą ozdobą świątecznego stołu.
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty
Migdałowo cytrynowe ciasteczka jajeczka
Ciasteczka znikają w oka mgnieniu.