Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Mini bezy z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon na truskawki w tym roku u mnie był wyjątkowo krótki. To nie oznacza, że nie udało mi się nic upichcić.

Mini bezy z truskawkami

Składniki:

Mini bezy z truskawkami

Składniki na bezę:

Składniki na sos:

  • 2 opakowania cukierków karmelowo-czekoladowych
  • 150 ml śmietanki 12%

Składniki na krem:

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 250 g mascarpone

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Mini bezy z truskawkami

Przygotowanie bezy:

Białka miksujemy na sztywno, partiami dodajemy cukier puder. Gdy składniki już się połączą i piana będzie sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy tylko do połączenia składników. Wybieramy tylkę i za pomocą worka cukierniczego wyciskamy gniazdka bezowe. Suszymy początkowo w 110 stopniach przez godzinę, a później w 90 stopniach przez 40 minut.

Przygotowanie kremu:

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i cukier puder do smaku.

Przygotowanie sosu:

Śmietankę delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukierki i mieszamy do rozpuszczenia.

Efekt końcowy:

Gniazdka bezowe napełniamy kremem, na nim układamy pokrojone i umyte truskawki i polewamy sosem. Smacznego!