Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Mini eklerki z bitą śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 290
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Domowe eklerki nie mają sobie Dużym plusem jest ich prostota wykonania, ponieważ można piec je częściej - albo najlepiej w gigantycznych ilościach. Dla urozmaicenia eklerki można polać stopioną czekoladą lub przełożyć dżemem i kolejno bitą śmietaną.

Mini eklerki z bitą śmietaną

Składniki:

Mini eklerki z bitą śmietaną

Ciasto:

Nadzienie:

  • 500 ml śmietanki 30-36%
  • 1-2 śmietan-fixy (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Ponadto:

  • cukier puder do oprószenia
  • (można zrobić polewę czekoladową)

Sposób przygotowania:

Mini eklerki z bitą śmietaną
Wodę, margarynę i sól należy zagotować w rondelku. Następnie rondelek zdjąć z ognia i do całości energicznie mieszając - wsypać mąkę. Rondelek znowu postawić na palnik i podgrzewać 3-4 minuty - nie przerywając mieszania (ciasto ma odstawać od brzegów garnuszka).

Gotową masę zdejmujemy z ognia, dokładnie ostudzić, a następnie przełożyć do miski i połączyć z jajkami do uzyskania elastycznej konsystencji (miksować końcówką z hakami).

Ciasto umieścić w szprycy lub rękawie cukierniczym z szeroką końcówką i na blachę posmarowaną masłem bądź wysłaną papierem do pieczenia wyciskać niewielkie porcje ciasta. Należy zachować 3 cm odstępy.

Ciastka piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni, ostudzić i przekroić na 2 części.

Przygotować krem:

Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i opcjonalnie ze śmietan-fixem. Na końcu delikatnie wmieszać sok z cytryny.

Przekrojone eklerki przełożyć nadzieniem i posypać cukrem pudrem.