SUPERPRZEPIS

Mini focaccia z wędzonymi szprotkami

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 26
Mini focaccia z wędzonymi szprotkami Więcej zdjęć (4)

Polecam wykonać ją także z innymi dodatkami: bazylią, rozmarynem , pomidorkami koktajlowymi itp. Wszystko zależy od tego czym akurat dysponujemy w kuchni:).

Składniki:

Mini focaccia z wędzonymi szprotkami

CIASTO:

DODATKOWO:

  • ok 3 łyżki oleju do posmarowania,
  • 200 gram szprotek wędzonych,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • kilka czarnych oliwek,
  • gruba morska sól do posypania,
  • rukola, ketchup do podania

Sposób przygotowania:

Mini focaccia z wędzonymi szprotkami

ETAP 1

Mini focaccia z wędzonymi szprotkami
Rozpuszczone drożdże dodajemy do składników ciasta

Do letniego mleka dodajemy drożdże oraz cukier. Całość mieszamy do rozpuszczenia składników.
W oddzielnej misce umieszczamy mąkę, sól, olej i jajko. Do przygotowanych składników dodajemy przygotowane mleko.

ETAP 2

Mini focaccia z wędzonymi szprotkami
Ciasto wyrabiamy , u mnie ręcznie ok kwadrans

Całość wyrabiamy około 15 minut.

ETAP 3

Mini focaccia z wędzonymi szprotkami
Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (na około 50-60 minut).

ETAP 4

Mini focaccia z wędzonymi szprotkami
Uformowane placuszki smarujemy olejem

Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 1, 5 cm. Za pomocą kupka lub innego okrągłego naczynia wycinamy koła o średnicy około 9 cm.
Placuszki przekładamy na przygotowaną blaszkę i smarujemy olejem.

ETAP 5

Mini focaccia z wędzonymi szprotkami
Po nałożeniu nadzienia placuszki pieczemy

Na każdym układamy po 2-3 szprotki (bez ogona i głowy), 2-3 pokrojone oliwki czarne, plasterku czerwonej cebuli.
Całość delikatnie posypujemy grubą solą morską i odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia ciasta.
Placuszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut do zrumienienia (w 180°C).