thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Mini pizze z wędliną lub anchois

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Trzy sposoby na smaczne mini pizze - ciepła przekąska na imprezę

Mini pizze z wędliną lub anchois

Składniki:

Mini pizze z wędliną lub anchois

 

  • NA 6 SZTUK:
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oliwa

 

 

  • 3 łyżki startego sera koziego Chevrette
  • ser cammembert
  • anchois
  • dobrej jakości salami (np. toskańska, spianata, milano)
  • szynka szwarcwaldzka lub parmeńska
  • pomidory suszone
  • listki rukoli
  • orzeszki piniowe
  • czerwone winogrono

Sposób przygotowania:

Mini pizze z wędliną lub anchois
Pomidory odcedzić na sicie, pokroić drobniej na desce - dodać wraz z posiekanym czosnkiem na patelnię z oliwą. Smażyć na dużym ogniu do odparowania soku, a potem dusić na mniejszym by pomidory "się rozwaliły". Dodać pastę Ajvar, doprawic solą z młynka i pieprzem.



Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Drożdże z cukrem zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jedną łyżeczkę oliwy i rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżka, wyłożyć na blat - wyrobić gładkie ciasto podsypując mąką w razie potrzeby. Podzielić ciasto na 6 kulek. Każdą rozwałkować na okrągły placek średnicy ok 12 cm.





Placki położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować oliwą za pomocą pędzelka i wstawić do piekarnika na 3 minuty by podpiec ciasto . Wyjąć, wysmarować każdy sosem pomidorowym i obłożyć dodatkami.



Wersja I - anchois, cammembert, ser kozi.



Wersja II - salami, ser kozi.



Wersja III - suszone pomidorki, szynka szwarcwaldzka, ser kozi. Piec 8 minut.



Na gotowe pizze anchois położyć plasterki winogron (bez pestek), oraz orzeszki. Na upieczone pizzerinki z wędliną położyć listki rukoli i orzeszki. Skropić odrobiną oliwy z oliwek, podawać z resztą sosu pomidorowego.