reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 633]

Mini pizzerinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mini pizzerinki robi się bardzo szybko i można przygotować np tak jak ja na drugie śniadanie do szkoły.

Mini pizzerinki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mini pizzerinki

 

 

 

  • dodatkowo u mnie
  • Plasterki boczku wędzonego lub szynki
  • cebula
  • ogórek kiszony
  • 150- 200g sera żółtego
  • 1/2 kolby kukurydzy- ugotowanej

Sposób przygotowania:

Mini pizzerinki
Cebulę kroimy na pióra i podsmażamy na łyżce oliwy. Szynkę lub boczek kroimy na paseki o szerokości 1 cm, lub kosteczkę. Ziarenka kukurydzy oddzielamy od kolby. Zagotowujemywodę, dolewamy ją do zimnego mleka i rozpuszczamy drożdże. Do mąki, dodajemy olej, rozczyn i czosnek i dokładnie wyrabiamy ciasto. Całość dzielimy na 8 części, formujemy kuleczki i rozwałkowujemy. Placuszki od razu smażymy na suchej i rozgrzanej patelni o grubym dnie np teflonowej lub ceramicznej na bardzo małym ogniu. Podsmażamy 3-4 minuty z jednej strony, a gdy już sie lekko podpiecze, obracamy na drugą stronę i smarujemy ketchupem, następnie nakładamy składniki i posypujemy serem, przykrywamy pokrywką i podpiekamy przez kolejne 3-4 minuty do rozpuszczenia sie sera. Najbardziej smakuje podane od razu, ale na zimno też są smaczne:) 
Mini pizzerinki
Etap 1 ciasto dzielimy na 8 części i formujemy kuleczki
Mini pizzerinki
Etap 2 Każdą kuleczkę wałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm i podsmażamy na patelni
Mini pizzerinki
Etap 3 Po obróceniu smarujemy ketchupem i nakładamy dodatki