slodkieokruszki

slodkieokruszki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Mini serniczki z konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś zapraszam Was na mini serniczki z konfiturą. Pyszne, proste w przygotowaniu. Idealne do kawy lub herbaty.

Mini serniczki z konfiturą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mini serniczki z konfiturą

 

  • (na 12 sztuk)

 

  • 500 g sera z wiaderka (nie wodnistego)
  • 3 jajka L
  • około 120 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżka budyniu śmietankowego
  • 2 opakowania herbatników - u mnie korzennych z polewą kakaową (2×63 g)
  • 50 g masła / margaryny
  • konfitura malinową lub świeże owoce
  • opcjonalnie listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Mini serniczki z konfiturą

Przygotowanie spodu do serniczków

Mini serniczki z konfiturą
przygotowanie spodu do mini serniczków

Herbatniki rozdrabniam blenderem, następnie dodaję do nich rozpuszczone masło. Całość mieszam. Formę na muffinki wykładam papilotkami. Do każdej nakładam rozdrobnione ciasteczka, ugniatam aby stworzyć bardziej zwarty spód.

Przygotowanie masy serowej

Mini serniczki z konfiturą
Przygotowanie mini serniczków Prosty deser

Do miski wbijam jajka, dodaję cukier puder i miksuję całość na puch. Kolejno dodaję ser i budyń (proszek). Całość miksuję (tylko do połączenia składników). Serową masę przekładam na ciasteczkowy spód.

Tak przygotowane mini serniczki piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (na środkowym poziomie) przez około 25-30 minut. Po wystudzeniu wkładam do lodówki na minimum 1 godzinę. Po schłodzeniu nakładam konfiturę i dowolnie zdobię.