kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 841]

Mini serniczki z mango (na zimno)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Małe dwuwarstwowe serniczki z słodkim mango. Można tez podwoić ilość i przygotować je w tradycyjnej tortownicy. Najlepsze z dodatkiem świeżych owoców.

Mini serniczki z mango (na zimno)

Składniki:

Mini serniczki z mango (na zimno)

podstawowe

  • masa serowa:
  • 400g serka naturalnego
  • 2 łyżki fruktozy/cukru
  • ½ dojrzałego mango
  • 1 1/2 łyżki żelatyny

 

  • mus:
  • ½ dojrzałego mango
  • 1 łyżka fruktozy/cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

  • dodatkowo:
  • świeże owoce (mango, maliny, borówki, porzeczki)

Sposób przygotowania:

Mini serniczki z mango (na zimno)
Serek wyciągamy z lodówki 2h przed przygotowaniem sernika aby osiągnął temperaturę otoczenia.

Serek mieszamy z cukrem bądź fruktozą. Miąższ mango miksujemy za pomocą blendera, dodajemy do serków i dokładnie mieszamy.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Studzimy do temperatury pokojowej i powoli polewamy do masy serowej, cały czas mieszając.

Składniki na mus: mango i cukier miksujemy na gładko. Rozpuszczamy w minimalnej ilości wrzątku żelatynę, mieszamy i studzimy do temperatury pokojowej. Do małych kokilek/miseczek wlewamy najpierw mus a następnie masę serową.

Jeśli przygotowujemy sernik w normalnej tortownicy kolejność jest odwrotna czyli najpierw masa serowa a potem mus. Sernik umieszczamy w lodówce na kilka godzin.

Mini serniczki wyciągamy z pojemniczków. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami.