Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Mini tarty z wędzonym łososiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Karnawałowe mini tarty na cieście francuskim z kremową ricottą i wędzony łososiem. Dodatki można dobrać wg własnych upodobań smakowych.

Mini tarty z wędzonym łososiem

Składniki:

Mini tarty z wędzonym łososiem

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok.125 g ricotty
  • sok z cytryny
  • czosnek niedźwiedzi
  • świeżo zmielona sól i pieprz
  • papryka ostra
  • 100 g wędzonego łososia
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 dymki ze szczypiorkiem + szczypiorek do posypania
  • kilka sztuk pieczarek marynowanych
  • ok. 50 g oliwek zielonych

Sposób przygotowania:

Mini tarty z wędzonym łososiem

Etap 1:

Mini tarty z wędzonym łososiem
Ciasto francuskie pokroić na prostokąty, naciąć ramki

Ciasto francuskie pokroić na prostokąty o wymiarach ok. 5x8 cm. Następnie wewnątrz w każdym z prostokątów naciąć ramki (ok. 0,5 cm od brzegów).

Etap 2:

Mini tarty z wędzonym łososiem
Przygotować nadzienie, rozsmarować na cieście.

Ser ricottę wymieszać z pokrojoną dymką (cebulka i szczypiorek), dodać trochę soku z cytryny dla przełamania smaku, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi i paprykę. Farsz rozsmarować w okienkach.

Etap 3:

Mini tarty z wędzonym łososiem
Na farsz nakładać pokrojone dodatki, upiec.

Na każdą tartę układać po kawałku wędzonego łososia, pokrojone pomidorki, oliwki i pieczarki. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 15-20 minut. Tarty podawać posypane szczypiorkiem.