Mleczny mazurek

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Mleczny mazurek

Na kruchym cieście, przełożony marmoladą, z pyszną polewą czekoladową. Na pewno wszystkim zasmakuje!

Składniki:

Mleczny mazurek

Ciasto

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • twarda marmolada

Polewa

  • 12, 5 g masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru (100 g)
  • 2/3 szklanki mleka w proszku (80 g)
  • 2 łyżki wody

Dekoracja

  • polewa czekoladowa
  • żelkowe serduszka lub malinki

Sposób przygotowania:

Mleczny mazurek
1. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj. Masę wyłóż do posmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem formy, równo rozprowadź.

2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piecz 10-15 minut.

3. Ciasto wystudź, wyjmij z formy, zdejmij papier i przetnij na dwa jednakowe prostokąty. Jeden kawałek ciasta posmaruj marmoladą i przykryj drugim.

4. Cukier puder i mleko w proszku przesiej przez sitko, żeby nie było grudek. W rondlu rozpuść masło, dodaj przesiane składniki i wodę. Gotuj ciągle mieszając, aż masa będzie gładka.

5. Gorącą masę wylej na wierzch mazurka i równo rozprowadź.

6. Gdy zastygnie pokryty mlecznym lukrem wierzch ciasta, udekoruj fantazyjnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i żelkami.