Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 281]

Mleczny sernik na spodzie z płatków kukurydzianych

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszysty, mleczny, słodki sernik na maślanym spodzie z chrupiących płatków kukurydzianych. Jego wykończenia stanowi delikatnie kwaśna, polewa z kwaśnej i słodkiej śmietanki, która rozpływa się w ustach. Ciasto jest na prawdę pyszne.

Mleczny sernik na spodzie z płatków kukurydzianych

Składniki:

Mleczny sernik na spodzie z płatków kukurydzianych

 

Sposób przygotowania:

Mleczny sernik na spodzie z płatków kukurydzianych
Spód:

Płatki zmiażdżyć, ugnieść z masłem i cukrem pudrem ( można użyć do tego celu kielicha blendera). Blachę wysmarować masłem i bułką tartą, wyłożyć równomiernie płatki. Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Masa serowa:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie, olej oraz mleko skondensowane, zmiksować.

Piana:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do masy serowej, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką do połączenia się składników. Masę wylać na podpieczony spód, piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 200st.

Polewa:

Śmietany wymieszać, 20 min przed końcem pieczenia, gdy wierzch ciasta jest dobrze ścięty, posmarować nią po całości sernik.

Ciasto pozostawić do wystudzenia w piekarniku.