edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Młoda kapusta z porzeczkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Młoda kapusta zakwaszona tym nietypowym składnikiem nabiera szczególnego smaku i lekko różowego koloru. Polecam zwolennikom kulinarnych eksperymentów :)

Młoda kapusta z porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młoda kapusta z porzeczkami

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z porzeczkami
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, pokroić w dość szerokie paski.

Dymkę, koper i natkę opłukać, posiekać, oddzielając cebulkę i grubsze części szczypioru.

Podgardle pokroić w małą kosteczkę, usmażyć na wolnym ogniu do wytopienia się tłuszczu.

Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić.

Dodać pokrojoną kapustę, lekko posolić, podlać wodą i poddusić aż kapusta zmniejszy objętość.

Dodać ziele angielskie, liść laurowy i pozostały szczypior.

W razie potrzeby jeszcze podlać wodą.

Udusić do miękkości, dodać natkę, koperek i porzeczki.

Gotować jeszcze chwilkę, aby porzeczki oddały kapuście smak i kolor.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Kapustę można zagęścić zasmażką. 
Młoda kapusta z porzeczkami
Podgardle pokroić w małą kosteczkę, usmażyć na wolnym ogniu do wytopienia się tłuszczu. Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić.
Młoda kapusta z porzeczkami
Dodać pokrojoną kapustę, lekko posolić, podlać wodą i poddusić aż kapusta zmniejszy objętość.
Młoda kapusta z porzeczkami
Dodać ziele angielskie, liść laurowy i pozostały szczypior.
Młoda kapusta z porzeczkami
Udusić do miękkości, dodać natkę i koperek.

Tagi:

kapusta