iwona3004

iwona3004

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Moja zupka jarzynowa na żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna zupka jarzynowa,moja to wersja light ale można zaciągnąć śmietaną jeśli ktoś lubi i też smakuje super :)))

Moja zupka jarzynowa na żeberkach

Składniki:

Moja zupka jarzynowa na żeberkach

 

  • 1/2 kg chudych żeberek wieprzowych
  • 1/4 główki białej kapusty
  • kilka różyczek kalafiora i brokuła
  • szklanka mrożonego, zielonego groszku
  • 1 duża marchew
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • kawałek selera
  • pół dużego pora
  • kilka gałązek natki pietruszki i koperku
  • 4 duże ziemniaki
  • pieprz czarny mielony,listek laurowy,4 kulki ziela angielskiego,1 łyżka vegety,maggi w płynie

Sposób przygotowania:

Moja zupka jarzynowa na żeberkach
Umyte żeberka zalałam 3 litrami wody,doprowadziłam do wrzenia i gotowałam zbierając szumy ok.20min.W między czasie poszatkowałam kapustę,obrałam i pokroiłam w talarki marchew i por,pietruszkę, seler i ziemniaki w kostkę,posiekałam natkę pietruszki,podzieliłam na małe różyczki kalafior i brokuł.Wywar mięsny posoliłam i dodałam pozostałe przyprawy oprócz maggi,dodałam kapustę,marchew,pietruszkę,seler,por i gotowałam 10min.Dodałam ziemniaki-gotowałam następne 15min.Do zupy wrzuciłam groszek,kalafior, brokuł i natkę pietruszki na następne 10min.Zupę gotowałam na małym ogniu żeby warzywa się ugotowały ale nie rozgotowały,jeśli zupa jest za gęsta można dolać wrzącej wody.Gotową zupę na talerzu posypałam posiekanym koperkiem i doprawiłam maggi do smaku.SMACZNEGO!!!