sylwus

sylwus

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

moje gateau

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

prostota kwintesencja smaku

moje gateau

Składniki:

moje gateau

 

  • 100 ml kremówki
  • owoce z syropu, kompotu lub konfitur
  • łyżeczka likieru lub innego alkoholu
  • biszkopt
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

moje gateau
Ubijamy śmietanę i wkładamy ja do lodówki.Z biszkopta(przepis znajdziesz wśród innych moich przepisów) wycinamy kieliszkiem do wina lub foremka wycinamy trzy kolka o grubości ok 1cm. kładziemy na środku talerza jedno z nich, następnie nasączamy je kilkoma kroplami alkoholu.Robimy tubkę z papieru lub folii i nakładamy w nią wcześniej ubita śmietanę i zataczamy kolo po okręgu biszkopta zostawiając pusty środek, w który wkładamy owoc( ja użyłam czerwonych porzeczek z konfitury)przykrywamy następnym biszkoptem i czynność powtarzamy.Na ostatni krążek kładziemy tylko bita śmietanę.Proponuje położyć kilka owoców obok naszego ciacha.

Tagi:

biszkopt