Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Muffinki kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Muffinki te upiekłam na urodziny córki. Małym gościom bardzo posmakowały. Polecam na wszystkie uroczystości rodzinne.

Muffinki kokosowe

Składniki:

Muffinki kokosowe

na ciasto:

  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 dag wiórek kokosowych
  • parę kropli aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 1 op. gotowego białego lukru
  • ozdoby cukrowe
  • 12 różowych papilotek na muffinki

Sposób przygotowania:

Muffinki kokosowe

Przygotowanie ciasta:

Muffinki kokosowe
Ciasto wykładamy do papilotek na muffinki do 3/4 ich wysokości

Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy parę kropli aromatu waniliowego, skórkę otartą z cytryny. Jajka ubijamy.

Dodajemy do utartego masła naprzemiennie ubite jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Na koniec mieszamy z wiórkami kokosowymi. Wykładamy ciasto do papilotek do 3/4 ich wysokości. Układamy w formie na muffinki.

Etap końcowy:

Muffinki kokosowe
Upieczone muffinki wyciągamy z blaszki, studzimy

Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku do ok.180 stopni ok. 15 -20 min.

Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.

Polewamy je lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Posypujemy cukrowymi ozdobami.