SUPERPRZEPIS

Muffinki kokosowo-rabarbarowe na kefirze

  • 1
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 154
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Muffinki kokosowo-rabarbarowe na kefirze Więcej zdjęć (3)

Szybkie i proste w przygotowaniu,a jakie pyszne. Kwintesencja nadchodzącego lata. Po prostu mniam:) idealne do kawy i jako przekąska do szkoły lub pracy, zapraszam:)

Składniki:

Muffinki kokosowo-rabarbarowe na kefirze

 

  • 300 g mąki
  • 300 ml kefiru
  • 3 łogygi rabarbaru
  • 100 g cukru ( ja dałam ksylitol)
  • 55 g oleju kokosowego
  • 25 g wiórków koksosowych+1 łyżeczka
  • 1 jajko rozm. L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Muffinki kokosowo-rabarbarowe na kefirze

ETAP 1:

Do miski przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia,wiórki koksowe ( 25 g) i cukier. Wymieszać.

ETAP 2:

Muffinki kokosowo-rabarbarowe na kefirze
w misce wymieszać wszystkie mokre składniki

Olej kokosowy roztopić i lekko ostudzić.

Do drugiej miski wlać kefir, dodać jajko i roztrzepać. Następnie stale mieszając dodać olej.

ETAP 3:

Muffinki kokosowo-rabarbarowe na kefirze
do małej miseczki przełożyć rozdrobniony rabarbar i dodać cukier

Rabarbar umyć, osuszyć i obrać. Pokroić w małą kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać cukier trzcinowy i wymieszać dokładnie.

ETAP 4:

Muffinki kokosowo-rabarbarowe na kefirze
do miski z sypkimi składnikami dodać kefir z jajkiem

Do suchych składników dodać mokre i szybko wymieszać.

ETAP 5:

Muffinki kokosowo-rabarbarowe na kefirze
ciasto nakładać do foremek i posypać wiórkami piec w 180 st.

Na koniec dodać rabarbar i wymieszać.

Foremki wyłożyć papilotkami i nakładać łyżka do lodów porcje ciasta. Każdą oprószyć wiórkami koksowymi. Piec w 180 st około 25-30 minut, do suchego patyczka.

Smacznego!