Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Muffinki z dynią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Te muffinki mają barwę jesieni. Upieczone z dodatkiem puree dyniowego, siekanych orzechów włoskich z nutką pomarańczy smakują doskonale.

Muffinki z dynią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki z dynią

 

  • 2 jajka
  • 20 dag puree z pieczonej dyni
  • 1/4 szkl. mleka
  • 15 dag stopionego letniego masła
  • 15 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 5 dag drobno posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Muffinki z dynią

Przygotowanie mokrych składników:

Muffinki z dynią
Wszystkie składniki mokre roztrzepać trzepaczką

Jajka, mleko i puree z dyni roztrzepać. Na koniec dodać letnie rozpuszczone masło, olejek pomarańczowy i wymieszać.

Przygotowanie suchych składników:

Muffinki z dynią
Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać z cukrami i dodać orzechy.

Mieszanie ciast:

Muffinki z dynią
Do mokrych składników dodajemy suche i dokładnie mieszamy

Mokre składniki mieszamy za pomocą łyżki ze składnikami suchymi.

Etap końcowy:

Muffinki z dynią
Przygotowane papilotki z ciastem układamy w blaszce do pieczenia muffinek

Tak przygotowane ciasto wkładamy do papierowych papilotek do 3/4 ich wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok. 20 min. do suchego patyczka.