Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1015]

Muffiny migdałowe z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 140
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffinki są przepyszne, mocno wilgotne oraz bardzo proste w przygotowaniu. Ich migdałowy smak idealnie komponuje się z truskawkami i tym samym tworzy ciastko, któremu naprawdę trudno jest się oprzeć.

Muffiny migdałowe z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny migdałowe z truskawkami

8 sztuk:

  • 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki aromatu/ekstraktu migdałowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej/zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru (u mnie ksylitol; można dodać mniej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Muffiny migdałowe z truskawkami

Truskawi:

Muffiny migdałowe z truskawkami
Truskawki powinny być pokrojone w kostkę.

Truskawki należy umyć, usunąć z nich szypułki, a następnie pokroić w kostkę.

Masa:

Muffiny migdałowe z truskawkami
Masę najlepiej wymieszać za pomocą łyżki lub widelca.

W jednej misce połączyć jajko, mleko oraz olej, a w drugiej - mąkę pszenną, migdałową, cukier, proszek do pieczenia i sodę.

Wszystko razem wymieszać jedynie do połączenia się składników.

Na końcu do masy wmieszać pokrojone truskawki.

Wypełnianie papilotek:

Muffiny migdałowe z truskawkami
Papilotki nie powinny być całkowicie wypełnione.

W formie do pieczenia muffinek umieścić papilotki, które nalezy wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.

Pieczenie:

Muffiny migdałowe z truskawkami
Muffiny wyjąć z blachy i przestudzić na kratce.

Muffinki wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 190 stopniach.

Gotowe ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.