Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 760]

Muffiny musztardowe z cebulą i żółtym serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffinki smakują jak małe, wytrawne bułeczki. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, które można przygotować poprzedniego wieczoru. Długo zachowują swoją świeżość i zachowują mięciutkie wnętrze.

Muffiny musztardowe z cebulą i żółtym serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny musztardowe z cebulą i żółtym serem

7-8 sztuk:

  • 80g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej)
  • 1/3 łyżeczki soli (wg smaku)
  • 1 szczypta pieprzu (solidna)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki musztardy (płaskie)
  • 60 ml mleka
  • 30 ml oleju/oliwy

Dodatkowo:

  • 30g żółtego sera
  • 1 cebula (zwykła; mała)
  • 1/2 cebuli czerwonej (mała)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Ponadto:

  • żółty ser do posypania

Sposób przygotowania:

Muffiny musztardowe z cebulą i żółtym serem

Składniki:

Muffiny musztardowe z cebulą i żółtym serem
Można użyć jednego rodzaju cebuli, np. zwykłej.

Ser i obie cebule należy pokroić w kostkę.

Masa:

Muffiny musztardowe z cebulą i żółtym serem
Składniki należy mieszać do połączenia się całości, nie dłużej.

W jednej misce należy połączyć składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy, w drugiej mokre - jajko, musztardę, olej oraz mleko.

Wszystko razem wymieszać jedynie do połączenia się składników, a na końcu do ciasta dodać cebulę i żółty ser.

Przed pieczeniem:

Muffiny musztardowe z cebulą i żółtym serem
Papilotek nie należy wupełniać do końca.

Specjalną formę do pieczenia muffinek należy wyłożyć papilotkami, a papilotki napełnić ciastem (do 3/4 ich wysokości).

Muffiny posypać uprzednio startym serem.

Pieczenie:

Muffiny musztardowe z cebulą i żółtym serem
Muffinków nie studzimy w formie.

Babeczki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 18-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a następnie wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia na kratce.

Przechowywać przykryte w temperaturze pokojowej.