Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 758]

Muffiny z cebulą i serem korycińskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 140
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffinki są przepyszne i smakują jak małe, wytrawne bułeczki. Długo pozostają świeże. Koniecznie spróbujcie!

Muffiny z cebulą i serem korycińskim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny z cebulą i serem korycińskim

6 sztuk:

  • 80g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej)
  • 1/2 łyżeczki soli (wg smaku)
  • 1/4-1/5 łyżeczki pieprzu (solidna)
  • 1 jajko
  • 60 ml mleka
  • 30 ml oleju/oliwy

Dodatkowo:

  • 1 cebula (średnia)
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g sera korycińskiego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Muffiny z cebulą i serem korycińskim

Masa:

Muffiny z cebulą i serem korycińskim
Ciasta na muffiny nie należy zbyt długo miksować.

W pierwszej misce należy wymieszać składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy, a drugiej mokre - jajko, olej oraz mleko.
Następnie wszystko razem połączyć i zmieszać z posiekaną cebulę, czosnkiem, natką pietruszki i kawałkami sera korycińskiego.

Wypełnianie papilotek:

Muffiny z cebulą i serem korycińskim
Należy pamiętać, aby papilotek nie wypełniać do końca.

Specjalną formę do muffinek należy wyłożyć papilotkami, a papilotki wypełnić ciastem - do 3/4 ich wysokości.

Pieczenie:

Muffiny z cebulą i serem korycińskim
Muffiny piec do tzw. "suchego patyczka".

Muffiny piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Gotowe wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia na kratce.

Tagi:

cebula ser