Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Muffiny z masłem orzechowym i solonymi orzeszkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli lubicie orzeszki ziemne to z pewnością pokochacie te muffinki! Są przepyszne i takie mocno orzechowe. Posiadają również mięciutkie, ale dość zwarte wnętrze, które od początku kusi swym cudownym aromatem.

Muffiny z masłem orzechowym i solonymi orzeszkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny z masłem orzechowym i solonymi orzeszkami

Około 8-9 sztuk:

Dodatkowo:

  • 50g solonych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

Muffiny z masłem orzechowym i solonymi orzeszkami

Masa:

Muffiny z masłem orzechowym i solonymi orzeszkami
Masę na babeczki należy wymieszać jedynie do połączenia się składników, ale dokładnie.

W jednej misce połączyć masło orzechowe, jajka, mleko, olej, a w drugiej - mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól.
Następnie wszystko wymieszać łyżką jedynie do połączenia się składników, nie dłużej.

Orzeszki:

Muffiny z masłem orzechowym i solonymi orzeszkami
Pamiętajcie, że najlepiej, aby orzeszki były solone.

Orzeszki należy posiekać.

Wypełnanie papilotek:

Muffiny z masłem orzechowym i solonymi orzeszkami
Papilotki nie powinny być całkowicie wypełnione.

Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, które należy napełnić ciastem do 4/5 wysokości.
Wierzch każdej babeczki solidnie posypać orzeszkami.

Pieczenie:

Muffiny z masłem orzechowym i solonymi orzeszkami
Ciastka przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej.

Muffiny piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a następnie wyjąć z formy i ostudzić najlepiej na kratce.