Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1212]

Muffiny żytnio-kukurydziane z gruszką i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 120
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Muffinki są przepyszne i niezwykle kusząco pachną. Oprócz tego długo pozostają mięciutkie. Nawet dodatek mąki kukurydzianej nie pozbawił ich wilgotności, a natomiast sprawił, że każde ciastko zyskało na niepowtarzalnym smaku.

Muffiny żytnio-kukurydziane z gruszką i cynamonem

Składniki:

Muffiny żytnio-kukurydziane z gruszką i cynamonem

Około 10 sztuk:

  • 1/2 szklanki (60g) mąki żytniej (u mnie typ 720; 1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki (70g) mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki (100-110g) cukru (można mniej)
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki (125 ml) mleka
  • 7 łyżek oleju

Dodatkowo:

  • 1 gruszka (duża)

Sposób przygotowania:

Muffiny żytnio-kukurydziane z gruszką i cynamonem

Gruszka:

Muffiny żytnio-kukurydziane z gruszką i cynamonem
Obraną gruszkę należy pokroić w niewielką kostkę.

Gruszkę obrać i pokroić w kostkę.

Ciasto:

Muffiny żytnio-kukurydziane z gruszką i cynamonem

W jednej misce połączyć mąkę kukurydzianą oraz żytnią, cukier, cynamon, sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko i olej.

Wszystko razem wymieszać do połączenia się składników.

Na końcu do ciasta wmieszać pokrojoną gruszkę.

Wypełnianie papilotek:

Muffiny żytnio-kukurydziane z gruszką i cynamonem
Papilotek nie należy wypełniać do pełna.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, które należy wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości.

Pieczenie:

Muffiny żytnio-kukurydziane z gruszką i cynamonem
Muffiny piec do tzw. "suchego patyczka".

Muffiny należy piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.