kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Muffinki z kabanosami, kukurydzą, groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na muffinki z kabanosami, kukurydzą i groszkiem. Pyszne i kolorowe muffinki polecam na śniadanie.

Muffinki z kabanosami, kukurydzą, groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z kabanosami, kukurydzą, groszkiem

 

  • 40 gram kabanosów
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 2 łyżki pokrojonego szczyiorku
  • 1 jajko
  • 12 łyżek mleka
  • 6 - 7 łyżek ze sporym czubkiem mąki
  • sól - do smaku
  • biały pieprz - do smaku
  • zioła prowansalskie - do smaku
  • pokrojony szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Muffinki z kabanosami, kukurydzą, groszkiem
Kukurydzę i groszek przekładamy na cedzak i odsączamy z zalewy. Kabanosy kroimy na małe kawałeczki.
Czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę. Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno. Pokrojone składniki oraz kukurydzę i groszek przekładamy do miski. Dodajemy jajko i wlewamy mleko, mieszamy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, szczypiorek, przyprawy i ponownie mieszamy.
Przekładamy masę do silikonowych foremek ( po 2 łyżki ).
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Muffinki z kabanosami, kukurydzą, groszkiem
Do miski przekładamy pokrojone kabanosy, cebulę, kukurydzę, groszek.
Muffinki z kabanosami, kukurydzą, groszkiem
Do miski dodajemy jajko, mleko i mieszamy.
Muffinki z kabanosami, kukurydzą, groszkiem
Dosypujemy przyprawy, proszek do pieczenia i mąkę.
Muffinki z kabanosami, kukurydzą, groszkiem
Do silikonowych foremek przekładamy ciasto na muffinki.