Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Murzynek z czekoladą i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nieco inny niż zwykle, bo z dodatkiem dżemu porzeczkowego, który przełamuje słodycz ciasta i zapewnia mu niepowtarzalny smak. Możesz też użyć innego kwaśnego dżemu.

Murzynek z czekoladą i orzechami

Składniki:

Murzynek z czekoladą i orzechami

Ciasto

  • 25 dag masła
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki dżemu porzeczkowego

Dekoracja

Sposób przygotowania:

Murzynek z czekoladą i orzechami
1. Margarynę, mleko, kakao i cukier włożyć do garnka i zagotować mieszając co jakiś czas. Ostudzić.

2. 
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli.

3. Do wystudzonej masy kakaowej dodać kolejno żółtka, mąkę, cukier waniliowy, proszek, dżem. Zmiksować.

4. Na końcu dodać ubite białka, delikatnie wymieszać.

5. Ciasto nałożyć do natłuszczonej formy, piec ok. 45 minut w temp. 180°C (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe). Wyjąć, ostudzić. 


6. Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Przestudzić, polać ciasto, obłożyć orzechami.