Ewa27

Ewa27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 139]

Mus czekoladowy z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Połączenie truskawek z musem czekoladowym to duet sprawdzony i smaczny. Chętnie po niego sięgną zarówno dzieci, jak i dorośli na przyjęciu. Podany na zakończenie wieczoru sprawi waszym gościom radość.

Mus czekoladowy z truskawkami

Składniki:

Mus czekoladowy z truskawkami

na mus czekoladowy

  • 250 ml śmietany 30%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g truskawek
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g cukru
  • 30 g śmietanfixu

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy z truskawkami
Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. 100 g truskawek zasypujemy cukrem. Następnie truskawki z cukrem lekko podgrzewamy. Studzimy. Miksujemy. Pozostałe 100 g truskawek kroimy w ćwiartki. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Wolnym strumieniem dodajemy rozpuszczoną czekoladę do ubitej śmietany. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Krem przekładamy do pucharków. Na wierzchu polewamy sosem truskawkowym. Ozdabiamy pokrojonymi truskawkami. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.