tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Muszelki z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, delikatne muszelki z ciasta francuskiego z sosem tatarskim, kurczakiem, serem i oliwkami, posypane przyprawą bazyliowo-pomidorową i koperkiem smakują wyśmienicie. Warto spróbować.

Muszelki z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muszelki z ciasta francuskiego

Na muszelki z ciasta francuskiego

  • 150 g sera salami z suszonymi pomidorami i bazylią
  • 2 łyżki sosu tatarskiego
  • 16 oliwek czarnych drylowanych
  • 45 g szynki wędzonej z piersi kurczaka
  • 45 g kiełbasy żywieckiej z piersi kurczaka
  • przyprawa bazyliowo-pomidorowa
  • świeży koperek

Sposób przygotowania:

Muszelki z ciasta francuskiego
1) Ciasto francuskie przekrajamy na dwie równe połowy. Każdą połowę smarujemy sosem tatarskim i układamy na niej po trzy plasterki sera salami. 

2) Na serze układamy szynkę wędzoną i kiełbasę żywiecką (raz plasterek szynki wędzonej, raz plasterek kiełbasy żywieckiej i tak do końca). Układamy czarne oliwki.

3) Następnie oliwki przykrywamy serem salami.

4) Na końcu zwijamy tak aby powstały muszelki. Ser salami kroimy w paseczki i układamy na muszelkach (tak jak na zdjęciu).

5) Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach.

6) Posypujemy przyprawą bazyliowo-pomidorową i koperkiem, podajemy.
Muszelki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie przekrawamy na dwie równe połowy. Każdą połowę smarujemy sosem tatarskim i układamy na niej po trzy plasterki sera salami.
Muszelki z ciasta francuskiego
Na serze układamy szynkę wędzoną i kiełbasę żywiecką (raz plasterek szynki wędzonej, raz plasterek kiełbasy żywieckiej i tak do końca). Układamy czarne oliwki.
Muszelki z ciasta francuskiego
Następnie oliwki przykrywamy serem salami.
Muszelki z ciasta francuskiego
Na końcu zwijamy tak aby powstały muszelki. Ser salami kroimy w paseczki i układamy na muszelkach (tak jak na zdjęciu).