szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Muszle z mięsem i kukurydzą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Muszle makaronowe świetnie nadają się do nadziewania mięsem mielonym. Pasują zarówno na obiad jak i na kolację.

Muszle z mięsem i kukurydzą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muszle z mięsem i kukurydzą

 

  • 12 muszli makaronowych
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1/2 puszki pomidorów pokrojonych
  • zielenina do posypania
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • cabula

Sposób przygotowania:

Muszle z mięsem i kukurydzą
Muszle gotujemy w lekko osolonej wodzie, tak aby były al dente. Układamy na talerzu, tak aby sie nie posklejały.

Na małej ilości oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Do mięsa mielonego dodajmy podsmażoną cebulę. Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. calość przesmażamy. Na patelnię dodajemy kukurydzę, oraz pomidory z puszki wraz z sokiem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i takim farszem nadziewamy muszle.

Muszle układamy w naczyniu do zapiekania wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Gotowe posypujemy posiekaną zieleniną
Muszle z mięsem i kukurydzą
Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę
Muszle z mięsem i kukurydzą
Dodajmey mięso i dokładnie mieszamy. Podsmażamy całość
Muszle z mięsem i kukurydzą
Muszle nadziewamy farszem i zapiekamy w piekarniku

Tagi:

dania makaron