edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 991]

Muszle zapiekane z indykiem i warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Zapiekankę zrobiłam w dwóch wersjach: dla rodziny w wersji tradycyjnej, dla mnie – bezglutenowej. Jest sycąca i aromatyczna, nadaje się do odgrzewania następnego dnia.

Muszle zapiekane z indykiem i warzywami

Składniki:

Muszle zapiekane z indykiem i warzywami

 

  • 50 dag mięso mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 młodej cukinii
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 90 dag świeżych pomidorów – u mnie 6 sztuk
  • 2 łyżki oleju
  • 25 dużych muszli
  • porcja ugotowanych bezglutenowych świderków kukurydzianych
  • sól
  • pieprz
  • sproszkowana papryka
  • zioła prowansalskie
  • 125 g mozzarelli w zalewie
  • 8 dag sera gouda
  • masło do formy
  • zielenina do posypania
  • do mojej bezglutenowej wersji

Sposób przygotowania:

Muszle zapiekane z indykiem i warzywami

ETAP 1:

Muszle zapiekane z indykiem i warzywami
Danie przyrządza się dość szybko, więc na początku trzeba przygotować warzywa.

Na początku przygotować warzywa: marchewkę obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę i czosnek obrać i posiekać, z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kosteczkę, kapustę pekińską pokroić w paseczki lub kostkę, cukinię pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Z powodzeniem można użyć drobniejszego makaronu w innym kształcie.

ETAP 2:

Muszle zapiekane z indykiem i warzywami
Mielone mięso obsmażyć z posiekaną cebulą i czosnkiem.

Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić.

ETAP 3:

Muszle zapiekane z indykiem i warzywami
Na patelnię dodać utartą marchewkę i pokrojoną paprykę.

Dodać marchewkę i paprykę, smażyć 3 minuty.

ETAP 4:

Muszle zapiekane z indykiem i warzywami
Po 3 minutach dodać cukinię i kapustę pekińską.

Dodać cukinię i kapustę pekińską.

ETAP 5:

Muszle zapiekane z indykiem i warzywami
Dodać pomidory.

Kiedy kapusta „siądzie”, dodać obrane ze skórki pokrojone pomidory.

ETAP 6:

Muszle zapiekane z indykiem i warzywami
Doprawić do smaku.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, sproszkowaną papryką i ziołami prowansalskimi, dusić 5-7 minut.

Formy do zapiekania wysmarować masłem.

ETAP 7:

Muszle zapiekane z indykiem i warzywami
W masę powciskać ugotowane muszle.

Z masy mięsno warzywnej odebrać kilka łyżek, wymieszać z makaronem świderki, przełożyć do mniejszej foremki.

Pozostałą masę przełożyć do większej formy, powciskać w nią makaronowe muszle.

ETAP 8:

Muszle zapiekane z indykiem i warzywami
Zapiekanki posypać serem.

Foremki przykryć folią aluminiową lub przykrywką, piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopnie z termo obiegiem.

Mozzarellę osączyć z zalewy, rozdrobnić, goudę posiekać. Sery wymieszać i posypać nimi powierzchnię zapiekanek.

ETAP 9:

Muszle zapiekane z indykiem i warzywami
Zapiekanki wyjęte z piekarnika.

Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni z termo obiegiem i zapiekać jeszcze kilka minut do rozpuszczenia sera.

Podawać na gorąco posypane zieleniną