Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1001]

Najłatwiejszy sernik na zimno z galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik zachwyca smakiem i z podanych proporcji wychodzi spora blacha, która zapewniam, że znika ekspresowo.

Najłatwiejszy sernik na zimno z galaretką

Składniki:

Najłatwiejszy sernik na zimno z galaretką

Forma 28 x 28 cm, masa:

  • 1 kg serka waniliowego (u mnie z wiaderka)
  • 30g żelatyny (6-7 łyżeczek)
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru (1 szklanka = 250 ml)

Dodatkowo:

  • 2 galaretki
  • 900 ml wody

Ponadto:

  • biszkopty/herbatniki na dwie warstwy

Sposób przygotowania:

Najłatwiejszy sernik na zimno z galaretką

Galaretka:

Najłatwiejszy sernik na zimno z galaretką
Można użyć galaretek o dowolnych smakach.

Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki, aby odrobinę stężały.

Masa:

Najłatwiejszy sernik na zimno z galaretką
żelatynę przed dodaniem najlepiej wymieszać z 2 łyżkami masy.

Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Serek wymieszać z pudrem i połączyć z żelatyną.

Forma:

Najłatwiejszy sernik na zimno z galaretką
Sernik powinien zawierac 2 warstwy ciastek.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami/herbatnikami, masą i ponownie warstwę biszkoptów/herbatników.
Na wierzch przelać galaretki.

Chłodzenie:

Najłatwiejszy sernik na zimno z galaretką
Sernik powinien całkowicie stężeć w lodówce.

Sernik wstawić do lodówki, aby całkowicie stężał.