WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1015]

Naleśniki dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki na mleku i z mąki pszennej z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Zrobione na słodko z dodatkiem cukru waniliowego.

Naleśniki dyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki dyniowe

 

  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 1szkl. mleka
  • 0,5 szkl. wody niegazowanej
  • 1 pełna łyżka pure z pieczonej dyni
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki dyniowe

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wbić jajko, wlać mleko i wodę oraz dodać pure z pieczonej dyni. Wszystko zmiksować mikserem na jednolite ciasto.

Ciasto odstawić na kilkanaście minut. Następnie na patelni rozgrzewać małe porcje oleju i wlewać porcje ciasta naleśnikowego.

Smażyć naleśniki z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu naleśniki wykładać na talerz.

Podawać z dowolnymi dodatkami lub same bez niczego.

Naleśniki dyniowe
Naleśniki w trakcie smażenia na patelni na oleju
Naleśniki dyniowe
Porcja ciasta naleśnikowego nalana na patelnię
Naleśniki dyniowe
Zmiksowane w misce ciasto na naleśniki dyniowe
Naleśniki dyniowe
Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczone w misce

Tagi:

naleśniki