SUPERPRZEPIS

Naleśniki z jeżynami i moscarpone

  • 7
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Naleśniki z jeżynami i moscarpone Więcej zdjęć (2)

Pyszne naleśniki o aksamitnym wnętrzu i nutce jeżyn.

Składniki:

Naleśniki z jeżynami i moscarpone

 

  • Ciasto na naleśniki:

 

  • 2 szklanki mąki
  • Składniki na ciasto na około 10 naleśników:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody, koniecznie gazowanej,

 

  • nadzienie na jednego naleśnika:
  • 4-5 łyżek serka mascarpone,
  • 20 sztuk jeżyn,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,

 

  • dekoracja:
  • kawałki czekolady,
  • ocet balsamiczny,

Sposób przygotowania:

Naleśniki z jeżynami i moscarpone
Jajka roztrzepac z mlekiem, mąka, solą, proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać wodę. Wymieszać wszystko dokładnie i upiec cienkie naleśniki. Na upieczone ciasto nakładamy serek mascarpone, dodajemy jeżyny, posypujemy cukrem pudrem i zwijamy naleśnika. Na talerz układamy bitą śmietanę, posypujemy czekoladą i układamy naleśniki skrapiając octem balsamicznym, dekorując wszystko listkami mięty. SMACZNEGO.
Naleśniki z jeżynami i moscarpone
Etap 1