jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Naleśniki z warzywami, serem i mniszkiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Naleśniki z warzywami, serem pleśniowym i młodymi listkami mniszka.

Naleśniki z warzywami, serem i mniszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z warzywami, serem i mniszkiem

 

  • ciasto : 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • około 5 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki orkiszowej razowej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • farsz : mała cukinia
  • kilka łodyg selera naciowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek młodych listków mniszka lekarskiego
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 150 g sera pleśniowego typu rokpol
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • listki ziół do dekoracji (bazylia)

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z warzywami, serem i mniszkiem
Wszystkie składniki ciasta mieszamy trzepaczką dokładnie i odstawiamy na 15 minut po czym smażymy naleśniki smarując rozgrzaną patelnię odrobiną oleju. Obieramy cebule i czosnek, siekamy je i szklimy na rozgrzanej łyżce masła sklarowanego. Dodajemy posiekane łodygi selera naciowego. Przesmażamy je przez chwilę po czym dodajemy cukinię pokrojoną w plasterki. Młode liście mniszka myjemy i osuszamy. Zalewamy warzywa mlekiem wymieszanym z mąką. Jeśli sos będzie zbyt gęsty podlewamy odrobiną wody.Na końcu dodajemy pokruszony ser pleśniowy (zostawiając kilka plasterków do dekoracji) oraz posiekane listki mniszka (umyte wcześniej i osuszone). Mieszamy do chwili, aż ser się rozpuści. Nadziewamy farszem naleśniki, dekorujemy je plasterkami sera i zapiekamy chwilę (w mikrofalówce lub piekarniku) aż ser lekko się rozpłynie. Podajemy udekorowane listkami bazylii.
Naleśniki z warzywami, serem i mniszkiem
Smażymy naleśniki smarując rozgrzaną patelnię odrobiną oleju.
Naleśniki z warzywami, serem i mniszkiem
Zalewamy warzywa mlekiem wymieszanym z mąką. Jeśli sos będzie zbyt gęsty podlewamy odrobiną wody
Naleśniki z warzywami, serem i mniszkiem
Młode liście mniszka myjemy i osuszamy.
Naleśniki z warzywami, serem i mniszkiem
Na końcu dodajemy pokruszony ser pleśniowy (zostawiając kilka plasterków do dekoracji)